Citroen

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponylinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Citroen C5 ) Zachowanie skrzyni biegów AL4

postów na stronie: 10 20 50
   Forum CITROEN Forum Strona Główna -> ( Citroen C5 ) Silnik iskrowy-uklad chłodzenia-układ zasilania-układ napędowy.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yoshik97

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Pomorskie
Posiadane auto: Citroen C5 x7 2.0 16v 2009
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 05 Wrz 2024, 09:26
Temat postu:

Zachowanie skrzyni biegów AL4

Witam, od czerwca tego roku posiadam moje kombi 2.0 16v z niechlubnym automatem AL4, na początku bylo wszystko świetnie, w auto włożyłem dosc sporą sume aby je poprawic blacharsko i mechanicznie (remont zawiechy itp) i od jakiegoś czasu, zauważyć można, że każde odpalenie samochodu, to losowanka sekwencji zmiany biegów.

Jak to wygląda, odpalam rano samochód i auto zmienia biegi jak poniżej
1->2->lockup->3->4
(mniej wiecej na km/h wyglada to tak: 15km 2gi bieg, 30km lockup, 40km 3jka, 60+ 4ka)

Ale czasem, nie odkryłem niestety żadnej reguły, jak odpalam auto, to skrzynia zmienia już biegi tak:
1->2->3->lockup->4
(na km/h 15km 2gi bieg, 40km 3jka, 50km lockup, 63+ 4ka)

w tym drugim trybie dodatkowo, pod górę przy 60+ redukuje na 3ci bieg (czasem) po chwili wraca na 4 jak auto juz jest mniej wiecej na szczycie. Z gorki natomiast przy 50km/h potrafi wbić drugi bieg, a wtedy nie chce już wbić 3jki przez dluzszy okres czasu.

Ktoś spotkał się z czymś takim? Posiadam diagbox i robiłem już sprawdzenie ciśnień, wyglada ok, na jalowym 2.65-2.7
i podobny odchył 0.05 na biegach.
Dodam że elektrozawory były wymieniane, nic to nie zmieniło, olej wymieniony statycznie 5 razy, leci czysty, opiłków tyle co nic.

Nie wrzuca trybu serwisowego, nie zapala sportu i śnieżynki. Dodam ze w trybie manualnym skrzynia zachowuje sie jak w pierwszym opisanym trybie, nawet gdy skrzynia w trybie auto pracuje w drugim typie sekwencji. Po powrocie na tryb auto następuje ponowna losowanka, czasem sekwencja zostaje, czasami się zmienia. Płyta sterujaca również była wymieniana na nówkę. Rozkładam juz ręce bo nie mogę tego pojąć. W diagbox poza bledem czujnika parkowania oraz inicjalizacji bsi nie ma nic...
Powrót do góry
   Forum CITROEN Forum Strona Główna -> ( Citroen C5 ) Silnik iskrowy-uklad chłodzenia-układ zasilania-układ napędowy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Citroen C5 »

Opinie o samochodach Citroen C5 - testy użytkowników »

Skocz do: