Citroen

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Citroen C4 ) depollution system flauty


Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum CITROEN Forum Strona Główna -> ( Citroen C4 ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PanStworzyciel

Dyskutant



Dołączył: 24 Lis 2018
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Citroen C4 1.6 HDi 109 km
Piwa: 0/7
Wysłany: Wto 19 Maj 2020, 13:27
Temat postu:

Re: ( Citroen C4 ) depollution system flauty


Miałem taki sam problem w moim C4 1.6 HDi 109 km z 2006 roku. U mnie była winna turbina, raz na miesiąc po "przygazowaniu" z miejsca wyświetlał mi się "check engine" i komunikat "depollution system faulty". Po regeneracji turbo problem zniknął, ostatni check był na początku tego roku i aktualnie mam 29 % zapchania FAP (głównie jeżdżę w mieście w korkach).

Jeśli chodzi o wypalanie to miałem kiedyś 86 %, przejechałem jakieś 100 km autostradą na 3 z obrotami +-3200 i po "wypalaniu" miałem chyba 5 % o ile dobrze pamiętam.

Jeśli ktoś ma kompa (diagbox) to może wymusić wypalanie na postoju Smile

Pozdrawiam
Powrót do góry
oleymarecki86

Debiutant



Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 10
Skąd jesteś (miejscowość / region): Ruda Śląska
Posiadane auto: Citroen C4 2.0 HDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 23 Maj 2020, 14:47
Temat postu:

Re: ( Citroen C4 ) depollution system flauty


Kurcze, problem leży chyba w elektryce.
Wymieniłem zawór turbiny Check zniknął... Po przejechaniu ok 200km żona miała przed sobą drogę z kocich łbów i znów błąd wywaliło, poruszałem kablami idącymi do zaworu i znowu błąd znika.
Dziś znów to samo, jedziemy przez remontowaną drogę z płyt i znów Check i błąd "depollution.."
Ruszanie kablami i wtyczką już nie pomaga.
Ktoś wie jakie napięcia powinny być na tej kostce? Czy zawór działa zero-jedynkowo?


EDIT:
Znalazłem powód. Problemem nie był zawór (przynajmniej mam nowy - ładnie błyszczy Rolling Eyes ) a kabel do niego idący. Obrałem izolację która była mocno stwardniała i załamywała kabel, napięcie uciekało. Na szczęście nie widać przetarć, poszła nowa izolacja z taśmy, prawidłowe ułożenie i gra gitara, na wolnych obrotach jest ok 10V przy podniesieniu obrotów napięcie rośnie.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum CITROEN Forum Strona Główna -> ( Citroen C4 ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4
Ogłoszenia sprzedaży - Citroen C4 »

Opinie o samochodach Citroen C4 - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Citroen C4 ) Elektryka/Elektronika/Komunikaty.






Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System